A laminált padlók típusai

laminált padló, kanapé

A laminált padlók a modern otthonokban egyre népszerűbb padlóburkolatok. Tartósak, könnyen tisztíthatók, és számos különböző stílus, szín és minta közül lehet választani. Az alábbiakban bemutatjuk különböző típusait, hogy segítsünk a választásban.

  1. Vastagság szerinti különbségek: A laminált padló vastagságai általában 6-12 mm között van. A vastagabb padlók tartósabbak és halkabbak, míg a vékonyabbak könnyebben telepíthetők és olcsóbbak. Azonban a vastagabb padlók esetében általában nagyobb a kopásállóság és a sérülésállóság is.
  2. Felületi minták: A laminált padlók felülete különböző mintákkal készülhet. A mintázat lehet fa, kő, kerámia vagy más textúrák imitációja. Az egyes minták különböző árakon és minőségen érhetőek el.
  3. Alátét típus: Az alátét a laminált padló alá helyezett réteg, amely javítja a zajszigetelést és a padló stabilitását. Az alátét lehet hangszigetelő, páraáteresztő, vagy egyszerűen csak alátét.
  4. Kopásállóság: A kopásállóság jelzi a padló milyen mértékben ellenáll a karcoknak és a kopásnak. A kopásállóság skálája a padló típusától függően változó lehet.
  5. Szín: A laminált padlók színe változatos, a világosabb, természetesebb színek, mint például a tölgy, a bükk vagy a juhar, a sötétebb színek, mint például a dió vagy a mahagóni, és a színes minták között választhatunk.
  6. Víz- és nedvességállóság: Néhány laminált padló speciálisan kezelt, hogy ellenálljon a víznek és a nedvességnek, ezeket általában nedves helyiségekben, például fürdőszobákban és konyhákban használják.
  7. Környezetbarát: A padlók környezetbarát változatai gyakran bambusz vagy faforgácsból készülnek, és kisebb mennyiségű formaldehidet tartalmaznak.