Okos műanyag ablak? Tech koncepciók és megoldások

műanyag ablak, kilátás

A tech világ egészen másképp nézi a műanyag ablakokat, mint a hagyományos vásárlók: lehetőséget lát bennük. Sok szakember azon dolgozik, hogy hogyan tehetné még hasznosabbá, hatékonyabbá az ablakokat, hogyan lehetne még több energiát spórolni velük. Ebben cikkben csak ízelítőt tudunk adni, abból a számtalan ötletből és tervből, ami a világban kering.

Mit szólnánk hozzá, ha egy gombnyomásra megváltozna a műanyag ablak üvege átlátszóból tejfehérre? Ez már lehetséges! Az okosfólia segítségével egy pillanat alatt az üveg elmosódik, mindössze egy kis elektromos jel kell hozzá. A hét rétegből álló fólia egyszerűen installálható, összeköthető a ház többi okos funkciójával és ezen felül még energiatakarékos is. Kiváló megoldás térelválasztónak, árnyékolásra vagy kivetítésre.

Mi lenne, ha a műanyag ablak töltőként is funkcionálna? Az ötlet már a 80-as években megfogalmazódott, azóta törik a fejüket a tudósok, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban ezt kivitelezni. Vannak már megoldások rá, hogy hogyan használjuk a Nap hő- és fényenergiáját a műanyag ablakon keresztül, azonban ezek még mindig fejlesztésre szorulnak.

Régóta áhított koncepció a műanyag ablak üvegét (vagy bármilyen üvegfelületet) jó lenne érintőképernyőként használni. A Samsung már kiadott egy úgynevezett átlátszó tv-ablak koncepciót, ami okos számítógépes felületként (pl. lenne benne digitális recepttár, óra és időjárás funkció, stb.), de ablakként is egyaránt használható lenne.