5 indok miért tartsa kutyáját a szabadban és ne otthonában

Egy csúnya kutya kiálló foggal
Őt pláne ne hagyja magára otthonában

A kiskedvenc lakásban vagy családi házban tartása általánosan elfogadottá vált napjainkban. Tényleg jót tesz a kutyájával, ha otthonába zárja nappalra?

A kutya az ember…na jó, hagyjuk a közhelyeket. Imádjuk kutyáinkat, legyen szó egy kis puliról vagy egy hatalmas dán dogról. Simogatjuk, dédelgetjük, babusgatjuk őket. És beengedjük őket otthonainkba.

Ezzel persze jót teszünk velük. Télen meleg, nyáron pedig hűvös van bent. Csak jobban érzi magát a kis cukorfalat a falakon belül, nemde? A házat meg majd őrzi a portás vagy mi magunk.

Komolyra fordítva a szót: higiéniai és állatjóléti szempontból is hibás elképzelés, ha az otthonában tartja a kutyát.

“De hát mindenki ezt csinálja manapság, akkor mi a baj vele?”  – vetődhetett fel Önben is gyakorló kutyatartóként vagy szimpatizánsként.

Erre egyik kedvenc mondásommal válaszolnék: egymillió légy nem tévedhet. A szar finom!

Azaz attól, hogy sokan mások – akár a többség – egy bizonyos kurzust követ, az még nem feltétlenül hasznos vagy logikus.

Hosszú bevezetőnk után jöjjenek hát az érvek: miért ne engedje az ajtón belülre a kutyát a színvonalas élet érdekében?

Koszos

Bizony-bizony. Akármennyire is ügyel az eb tisztáságára, egy kutya az ember higiéniai viszonyaihoz képest koszos. Törölgetheti a mancsait, fürdetheti is rendszeresen. Rövid időn belül úgyis meghempereg a séta során valami koszos, akár döglött vagy kiokádott ocsmányságban. Ön pedig ezt követően reméljük, még meg is simogatja.

Büdös

A fürdetés témáját már érintettük. Hallotta már azt, hogy valakinek kutya szaga van? Nem véletlenül szoktunk ezzel a hasonlattal élni. Egy kutya alapból is bír némi szaggal, egy kis esőt követően meg pláne elszabadul a bűzbomba. Mindezt a szabad levegőn nem érzi, de egy zárt térben garantáltan meg fogja csapni az orrát.

Fertőző

A kutya több ponton is különbözik tőlünk. Gyorsan lelőjük a poént: sokkal erősebb az immunrendszerük, mint a mienk.

A kutya szájában például megszámlálhatatlan baktérium található. Ez a kutyának nem okoz gondot. Emellett emésztése is sokkal acélosabb. Gondoljon csak arra, milyen könnyedén meg tudja rágni és emészteni a csontot például.

Ezzel szemben az emberi immunrendszer sokkal kevésbé ellenálló. Így ha Ön is szokta csókolgatni kedvencét, vagy hagyja, hogy megnyalja az arcát, azt tanácsoljuk: sürgősen szokjon le róla!

Nem tud eleget mozogni

A napi két séta nem tudja fedezni egy kutya mozgásszükségletét. Még ha 2 óra mozgásról is beszélünk – 1 óra séta reggel és este is – a köztes időben unatkozni fog az eb. Ekkor pedig balesetek történhetnek.

Szétrágja a bútorokat

Vagy a párnákat. Vagy felugrik az ágyneműbe és abban fürdik naphosszat. Ön pedig a szőrös, kutyaseggszagú lepedőn hajtja álomra fejét.

Ha még ezt követően is kitart az otthoni kutyatartás mellett, akkor Ön…nagyon okos.