Hogyan döntsön a megfelelő okostelefon mellett

Az okostelefon életünk szervezője, naponta akár több száz alkalommal is kezünkbe vesszük. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Az okostelefon nélkülözhetetlen eszköz napjainkban. Lehetséges nélküle élni, de rengeteg időt és energiát spórolunk meg kis barátunk segítségével. Legyen szó online bankolásról, csekkek befizetéséről, e-mailezésről vagy akár csak weboldalak látogatásáról, szinte nem találunk olyan ügyintéznivalót, amely ne lenne elvégezhető telefonunk segítségével.

Az okostelefon azonban nem egy olcsó műfaj. Mivel a régebbi típusok kettő, maximum három évvel a megjelenésüket követően elviselhetetlenül lassúvá válnak, nem érdemes ezeket a tervezett élettartamukon túl használni.

Miért lassul be az okostelefon?

Leginkább a mesterséges, szoftveres avultatásnak köszönhetően. Az Apple az Iphone kapcsán nagy vihart kavart botrányban nemrég bevallotta, lassítja telefonjait. A hivatalos magyarázat az akkukapacitás csökkenésével indokolta a lépést, mindenki számára világossá vált azonban, hogy így ösztönözték vásárlóikat – eléggé megkérdőjelezhetó módon  – újabb Iphone vásárlására.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni

Hasonlóan a feladatok számához, melyet egy okostelefon el tud látni, a készülékek tulajdonságai szintén nagyszámúak. Vegyük sorra ezeket!

A méret a lényeg, okostelefon esetén is?

A készülékek mérete generációról generációra és évről évre nő. Akár egy adott Iphone esetén is kétféle méret is létezhet, a „sima” és a „Plus” verzió.

Tiszta sor, minél nagyobb, annál jobb, nem?

Attól függ! A kijelzőméret növelése hasznos, amikor használjuk a készüléket. Ha gyalog jár, zsebébe már aligha tuszkol be egy Iphone 7 Plus típusú készüléket, vagy az újabb Samsung Galaxy típusok egyikét. Könnyen lehet, hogy egy-egy éppen divatos nagyméretű okostelefon esetén csak a táskájában vagy kabátjában tudja őket kényelmesen szállítani .

Ha tehát nadrágzsebében szokta hordani a telefont, tesztelje le a vásárlás előtt, nem-e lesz túl nagy!

Kijelző

A kijelző terén egy említésre méltó újdonság jelent meg az utóbbi időben, az OLED kijelző. Szebb képet és megnövelt használati időt tesz lehetővé.

Operációs rendszer

A két fő játékos az Android és az Apple Iphone által használt IoS. Mindkét tábor rendelkezik szinte vallásosan hívő keménymaggal, így nehéz egyik vagy másik mellett dönteni.

Android esetén a viszonylag gyors belassulástól kell tartani, körülbelül két évig használható egy készülék. Az Iphone esetén, különösen ha nem engedi az újabb operációs rendszerre való frissítést, ez akár három-négy évre is kitolható.

Reméljük, hogy kis összeállításunk segíteni fog a döntésben, amennyiben okostelefon vásárlásán töri a fejét.