Spóroljon a színvonalasabb életért – második rész

Cikksorozatunk első részében már szolgáltunk egy hasznos tanáccsal, hogyan is tud spórolni fájdalom nélkül. További tippekért olvasson tovább!

Mielőtt tovább olvasna…

A spórolás, vagy megtakarítás ne legyen céltalan vagy öncélú. Mindenki saját igényeit igyekszi kielégíteni, a Maslow-piramis szerint különböző szinteken. Érdemes úgy tekintenie a megtakarításra, mint egy barátra, aki segít Önnek kevesebbet költeni az Ön számára kevésbé fontos területeken. Mindezt a megtakarítást az Ön számára örömteli, érdekes, fontos területekre költheti.

Ne költsön hirtelen felindulásból

Ha hirtelen nagy késztetést érez a vásárlásra, amint megpillantott egy Önnek kedves terméket, gondolkodjon el a vásárlás előtt. Úgy is mondhatnánk, számoljon el tízig! Majd tegye fel magának a következő kérdéseket:

“Szükségem van erre a cuccra?”

“Jobban megéri, mint ha máshol vásárolnám meg?”

Ha bármelyik kérdésre nemleges a válasz vagy bizonytalan, ne vásároljon. Az üzletek berendezése ma már nem a véletlen műve. Az élelmiszerboltokban a soorban várakozva a csokik, a csipszek és egyéb nyalánkságok az unatkozó vásárlókat használják ki.

Szintén az élelmiszerüzletek esetén gyakran lehet találkozni  a sor elején kiemelt helyen lévő termékkel, például mosóporral. Az összes többi mosópor félreesőbb és/vagy más részen található. Ilyen esetben ne vegye el automatikusan a kiemelt helyen lévő terméket, hasonlítsa össze egységárát a többi hasonló termékkel először.

Írja költéseit egy hónapon keresztül

Meg fog lepődni, garantáljuk.

Miért?

Mert sokkal többet és többször költ, mint gondolná. Ahogyan a cikk első részében taglaltuk, a naponta elfogyasztott kávé a kávézóban kis egyszeri költséget jelent. Havi szinten összesítve mégis könnyen belátható, milyen hatással is van pénztárcájára.

Miért havi szinten írja?

Mivel fizetése is ilyen gyakorisággal érkezik, könnyen összevetheti, mennyit tesz félre, mennyit költ és milyen arányban van a kettő fizetéséhez képest. Ha nem fizetést kap, mert például szabadúszó, aki megbízásokból él, szinten hasznos a költségek vezetése. Az egy hónap nem túl rövid, de nem is túl hosszú időszak, könnyen átlátható.

Határozza meg a fontossági sorrendet

A spórolás és megtakarítás alfája és omegája. Gondolja át, mi az ami igazán fontos Önnek és amelyet csakis hosszú időt követően tud megvásárolni. Ez élvezzen elsőbbséget! A fontossági listán lejjebb lévő pontokra elég, ha kevesebbet rak félre.

Érdemes azt is átgondolnia, szeretne-e költeni egyáltalán egy bizonyos valamire a jövőben. Ha megváltoztatja étrendjét és egészségesen kezd el étkezni, a csipsz és a pizza nem lesz a bevásárlólista része.

Tűzzön ki célokat

Célok nélkül a spórolás – hasonlóan például a fogyáshoz – egy idő után értelmetlennek tűnhet. Míg a súlyfelesleg leadásánál jellemzően a magunknak és másoknak tetszés és a nyár közeledte ad lökést, addig a megtakarítás esetén ilyen cél lehet egy lakásvétel, autóvásárlás, egy fesztiválbérlet vagy nyugdíjmegtakarítás.

A célok között legyenek kisebbek is, melyek sikerérzetet bíztosítanak és meggyőzik önmagát arról, hogy a jó úton halad. Míg egy lakásra hosszú évekig kell félretenni, egy fesztivábérlet vagy egy külföldi barátunk meglátogatása néhány hónapon belül elérhető cél lehet.

Élvezze az utat a spórolás területén (is)

Ki mondta, hogy csak mogorva arccal, fogait összeszorítva haladhat a spórolás és megtakarítás eleinte rögös útján? Számtalan különböző app segítségével akár játékossá is teheti.

Hasznosnak találta ezeket a tanácsokat? Tud ezeknél jobbat is, ami Önnél már bevált? Ossza meg velünk hozzászólásában!